Huren bij
ARE Wonen
Op zoek naar woonruimte? Ons aanbod publiceren wij op de bekende websites. Wij werken niet met een puntensysteem of wachtlijst en maken geen onderscheid op inschrijfduur. Iedereen heeft een gelijke kans.
01 Bezichtiging
Een bezichtiging is vrijblijvend en kun je aanvragen door te reageren op de advertentie. Op volgorde van inschrijving als woningzoekende voor de specifieke huurwoning wordt op een vast moment een afspraak ingepland. Wij vragen eerst om jouw basisgegevens te delen. Tijdens de bezichtiging krijg je gelegenheid om de woning te bekijken en vragen te stellen.
02 Toewijzing
Heeft de bezichtiging je enthousiaster gemaakt? Je moet daarna diverse documenten aan. Hierbij geldt dat wij de documenten binnen één dag moeten ontvangen. We beoordelen na ontvangt of je daadwerkelijk financieel in staat bent om de huur te betalen. We voeren o.a. een ID-fraudecheck, algemene en bijzondere screening en credit-check uit. Indien de resultaten positief zijn, dan krijg je de woning toegewezen.
03 Ondertekening
Na toewijzing en acceptatie ontvang je van ons de huurovereenkomst. Hiervoor hanteren wij de algemene standaard in de huurmarkt (ROZ) en plannen wij - na ondertekening - de sleuteloverdracht in. De borg (max. 2 maanden) en de 1ste huurtermijn dient vooraf in orde te worden gemaakt. Tot slot stellen wij samen het opleveringsrapport op. Welkom in jouw nieuwe thuis!
Vanaf de start heeft iedereen een gelijke kans
Benodigde documenten:
Een kopie geldige paspoort / ID kaart (maak een veilige kopie en dek zelf uw Burgerservicenummer (BSN) af met de KopieID app van de Rijksoverheid);
U bent werknemer in vaste dienst: 1) kopie inkomensspecificatie laatste drie maanden, 2) kopie bankafschriften met storting inkomen laatste drie maanden, 3) verhuurdersverklaring/ hypotheekverstrekker niet ouder dan één maand, 4) werkgeversverklaring niet ouder dan twee maanden, 5) kleurenkopie bankpas, 6) een origineel uittreksel uit BRP waaruit uw woonhistorie blijkt, en 7) een kopie afschrift vermogen en schuldpositie.
U bent zelfstandig ondernemer: 1) Recente kopie inschrijving handelsregister KvK (max. 3 maanden oud); 2) Door een accountant geaccordeerde jaarrekening van de afgelopen 2 jaar, 3) aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen 2 jaar, 4) verhuurdersverklaring/ hypotheekverstrekker niet ouder dan één maand, 5) werkgeversverklaring niet ouder dan twee maanden, 6) kopie bankpas, 7) een origineel uittreksel uit BRP waaruit uw woonhistorie blijkt, en 8) een kopie afschrift vermogen en schuldpositie.
Op verzoek kunnen aanvullend de volgende documenten worden opgevraagd:
o inzage in een originele en geldige verblijfsvergunning en een kopie hiervan wordt in het dossier opgenomen;
o een UWV-verklaring met inzicht de werkhistorie;
o een IB60 formulier (inkomensverklaring belastingdienst).
ONGEWENST OF DISCRIMINEREND GEDRAG IS VOOR ONS ONACCEPTABEL. IEDEREEN HEEFT EEN GELIJKE KANS, DUS GEEN WACHTLIJSTEN. OOK PESTERIJEN, MISBRUIK EN/OF BEDREIGINGEN ACCEPTEREN WIJ NIET.
Selectiecriteria
In de beoordeling hanteren wij voor alle woningzoekenden dezelfde (selectie)criteria. Hierbij wordt meegewogen: bewoning door de woningzoekende(n), aanwezigheid tijdens de bezichtiging, het inkomen in verhouding tot de huurprijs (norm minimaal 4x), voldoet aan de minimale leeftijd, vaste arbeidscontract/duurzaam ondernemerschap langer dan 3 jaar, positieve kredietwaardigheid, goede vermogenspositie, geen ID fraude, resultaten screening en credit-check geen aantekeningen en doel & gebruik in overeenstemming met het beoogde gebruik en het huishouden past in de huurwoning.
Een doelgroep voor een huurwoning is vooraf bepaald en vloeit voort uit in de
Huisvestingswet en/of verordeningen die door de lokale overheden zijn vastgelegd (Gemeente Rotterdam). In meeste gevallen komen kamerverhuur, studenten, woningdelers en/of met een garantiestelling van ouders en/of derden helaas niet in aanmerking.
Ongewenst gedrag
Gemeenten hebben een meldpunt ingesteld waar woningzoekenden en huurders terecht kunnen als ze ongewenst gedrag ervaren van verhuurbemiddelaars of verhuurders. Wat kunt u melden? Discriminatie, intimidatie, te hoge borg/servicekosten, geen schriftelijke huurcontract, en geen informatie over rechten en plichten.
Rechten en plichten
Als huurder heb je recht op wettelijke huurbescherming. Onze medewerkers staan voor u klaar om zaken toe te lichten. Ten aanzien van gebreken en onderhoud geldt dat een huurder zelf verantwoorde-lijk is voor een aantal zaken. Deze zijn wettelijk verankerd in o.a. Besluit kleine herstellingen. Wij hanteren schriftelijke huurovereenkomst (ROZ).
Rechtsbescherming
Komt u er met ons niet uit? Bij geschillen kunnen partijen in sommige gevallen bij de
huurcommissie terecht. In andere gevallen kunnen zij in eerste aanleg terecht bij de
kantonrechter. U kunt ook laten bijstaan door een juridische adviseur.
Op zoek naar woonruimte?
Maak je bekend als woningzoekende en laat jouw contactgegevens en woonwensen achter